Saturday, December 31, 2011

Masallama 2011 - Part 2

Bismillahirrahmanirrahim,

Berkesempatan jugak saya nak menaip hari nih :) ketika budak-budak sedang lena tidur petang. Kali ini saya nak sambung entry saya sebelum ini. Alhamdulillah, bulan Jun yang lalu kami diberi peluang untuk pulang bercuti ke Malaysia. Seronok sangat rasanya masa itu. Iyela, setelah hampir tujuh bulan di perantauan, rasanya macam2 la nak buat bila balik Malaysia. Alhamdulillah perjalanan dari Jubail ke tanah air semuanya berjalan lancar. Sampai2 di airport, semua adik beradik dah excited tunggu nak menjemput. Elana sampai terlompat-lompat bila nampak auntie2, uncle2, atuk n nenek. Atuk siap kena saman lagi pagi tuh, sebab tinggalkan kereta depan arrival hall dan juga sebab tak renew road tax (yang ni mmg abah n mama tak perasan lansung. Road tax rupanya dah mati sebulan lebih, disebabkan kereta tuh selalu parking rumah je, takde sape perasan. Dah nasib :) )

Macam2 aktitviti kami buat sepanjang berada di Malaysia, terutamanya bila En Firdaus ada sekali join holiday. En Firdaus hanya dapat bercuti di Malaysia untuk dua minggu sahaja, kemudian hanya saya dan anak2 tinggal sampai la ke hari raya. Sob...sob. Serik rasanya berjauhan lama. Insha Allah lepas nih tade lama2 dah.. heheheh. Sepanjang tiga bulan kami di Malaysia, saya hantar lana ke kelas swimming dan gymnastic. Agak gigih jugakla menghantar lana setiap minggu, terutamanya ke kelas gymnastic di Kota Damansara. Perjalanan dari Pulau Indah ke Kota Damansara ada la lebih kurang sejam 15 minit satu arah. Alhamdulillah Lana enjoy menghadiri kelas-kelas tersebut terutamanya kelas gymnastic. Mula-mula tuh, memang kena belikan macam-macam jugak nak pujuk Lana ke kelas. Bila dah lama-lama ok la pulak :)

Ramadhan lepas, En Firdaus berpuasa sorg2 di perantauan. Kesian la jugak. Balik2 Malaysia mmg kurus betul badan. Susut 10 kilo... :) Tapi bila dah start menjamu selera balik kat tanah air... ehem ehem... faham-faham la ye :). Beberapa hari sebelum bulan ramadhan saya sempat menghadiri satu kursus yang dianjurkan oleh Islamic Parenting Network - Mengajar anak2 kecil membaca dan menghafal Alquran. Alhamdulillah, dapatla sedikit sebanyak pengetahuan dan inspirasi untuk di aplikasikan pada anak2 saya nanti :) Selain itu, ada juga saya menghadiri kursus mengajar anak membaca Al-Quran kaedah Al-Barqy yang juga dianjurkan oleh Islamic Parenting Network.

Sekembalinya kami ke Arab Saudi, saya memulakan usaha untuk mengajar Lana membaca AL-Quran menggunakkan kaedah Al-Barqy. Alhamdulillah, kami berjaya menghabiskan buku Al-Barqy dalam masa kurang sebulan. Sebaik sahaja tamat buku, saya terus memulakan Lana dengan hafazan quran bermula dengan juz amma. Alhamdulillah, hari ini, dalam masa kurang 3 bulan, Lana sudah pon menghafal 24 surah daripada juz amma. Insha Allah lagi 6 surah sebelum habis juz amma. Harap2 dapat habis sebelum umurnya menjangkau 6 tahun, ameen :)

Ketika cuti umum eiduladha yang lepas, kami sekeluarga bercadang untuk bercuti ke Oman dan Dubai (sekali lagi :P). Kami sempat bermalam di Abu Dhabi semalam sebelum bertolak ke Oman. Pagi itu, sedang kami bersiap2 untuk bergerak ke Oman, tiba2 kami mendapat panggilan telefon dari abah. Mula2 tengok tuh mcm risau je, sebab abah selalunya tak call handphone, lagi la bila dah bagitau memang kami akan keluar berjalan. Memang betul pon jangkaan, Abah bagitau jangan pergi Oman, masuk berita kat TV malaysia Oman dilanda Ribut Tropika dan kawasan yang kami nak lawat tuh banjir teruk. Nasib baik jugakla abah call bagitau. Kami memang sah-sah tak baca berita :P. So kami cancel plan pergi oman, dan detour pulak ke Sharjah berhampiran Dubai.

Alhamdulillah, akhir November yang lepas sampai kami mendapat kunjungan tetamu istimewa lagi - mak&bapa mertua saya :) Rasa bersyukur sangat kerana tercapai juga hasrat mereka untuk datang menunaikan umrah, Alhamdulillah. Namun begitu, mak&bapak hanya dapat melawat kami sekejap sahaja kerana ada urusan di Malaysia yang tidak dapat dielakkan. Seminggu selepas mak&bapak tiba di Jubail, kami bergerak ke madinah dahulu. Bermalam di sana selama tiga malam, kemudian menuju ke Tanah Suci Mekah pula untuk mengerjakan umrah. Kami bermalam di Mekah selama 5 malam sebelum menghantar mak&bapak pulang ke Malaysia dari airport Jeddah.

Bila difikirkan balik, banyaj betul pengalaman kami sepanjang tahun nih. Alhamdulillah kerana kami masih lagi dipanjangkan umur dan dikurniakan kesihatan untuk terus menjalankan tanggungjawab di bumi Allah. Semoga hari2 yang mendatang akan lebih baik dan lebih bermakna Insha Allah :)

Dalam shopping cart lagi :)


Wednesday, December 28, 2011

Masallama 2011 - Part 1

Bismillahirrahmanirrahim.....

Pejam celik, pejam celik, tengok2 dah pon sampai ke penghujung tahun 2011. Masha Allah... cepat nye la masa berlalu. Rasanya baru jer tune otak nih tahun 2011 earlier this year. Mula-mula tuh asyik ingat tahun 2010 jer, mmg tak bley lekat lansung tahun 2011 kat kepala. Mana taknya, selama nih, hari2 bukak planner, mmg sah2 ada date kat situ. Tapi bila dah jadik SAHM, saya jadik blank bila ditanya tentang tarikh :P

Banyak sebenarnya kenangan manis, pahit, masam etc sepanjang tahun nih. Tahun nih jugak la mencatatkan penghijrahan saya daripada seorg wanita bekerjaya kepada wanita tidak bekerja. Namun begitu, tidaklah saya tidak mempunyai lansung perancangan masa depan yang ingin saya lakukan walaupun tidak lagi bekerja menyumbang tenaga dan wang ringgit :) Rugi lah masa macam tuh kan?

Awal tahun ini, sebaik sahaja kami mendapat kereta baru di Saudi, terus sahaja kami merancang road trip  ke Mekah untuk mengerjakan umrah pada bulan januari. Kami bergerak bersama dua keluarga yg lain yang juga baru tiba di Saudi ketika itu. Alhamdulillah, baru beberapa bulan saya dan anak2 berhijrah ke sini, kami mendapat kunjungan tetamu istimewa - mama & abah saya. (nak spot check keadaan hehehe :P) pada bulan februari yang lalu. Yang paling excited dengan kunjungan atuk n nenek kali itu, mestilah Elana. Hari2 countdown sampai atuk n nenek sampai :) Sebaik sahaja mama & abah tiba di saudi, kami bergerak sekali lagi ke tanah suci, dan kali ini kami berpeluang mengunjungi madinah pula. Alhamdulillah.

Pada bulan Mac lepas, saya telah memulakan program saya untuk mengajar Elana membaca secara intensif. Pada permulaannya, saya menumpukan usaha saya untuk mengajar Elana membaca dalam Bahasa Inggeris dahulu. Bila dah pass nanti, baru beralih kepada bahasa lain. Saya menggunakan beberapa kaedah untuk mengajar Elana membaca, tapi akhirnya saya menumpukan kepada kaedah phonics sahaja. Saya menggunakan beberapa buku dan website untuk membantu usaha saya ini. Alhamdulillah, lebih kurang 6 ke 7 bulan selepas itu, Elana boleh membaca dengan lancar dengan bantuan Allah. Pada mulanya, saya pon tak percaya yang saya boleh mengajar anak saya sendiri tanpa ke sekolah, namun semuanya dipermudahkan. Video Elana membaca ketika berusia lima tahun ada saya kongsikan di Blog Homeschool kami http://raisingcaliphs.wordpress.com/2011/11/28/lana-can-read-5-years-old/

Bulan Mei yang lalu merupakan ulangtahun perkahwinan kami yang keenam. Rasa-rasanya, baru jer dijabkabulkan, bley tak? :P Alhamdulillah, banyak pengalaman dan suka duka yang telah kami lalui bersama sepanjang enam tahun ini. Dan yang paling best, dikurniakan anak2 penghibur hati dan penguat semangat, Alhamdulillah. Sempena dengan hari ulangtahun, En Firdaus berbesar hati bawa kami jalan2 Dubai pulak. Another road trip nampaknya. Perjalanan dari Jubail ke Dubai memakan masa lebih kurang 10 ke 11 jam memandu. Seronok juga dapat pergi tempat orang dan cuci mata kat shopping complex Dubai hehehe. Memang lain benar Dubai dan Jubail :P Dubai rasa agak keduniaan, Jubail pulak tenang tanpa traffic jam dan pemandangan yang 'menyakitkan mata' :)

bersambung.....

Jalan2 beli barang ....